Mια σημαντική και σύνθετη εμπορική υπόθεση, που εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (το αντικείμενο υπερέβαινε το ποσό των 300.000 Ευρώ), επιλύθηκε μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις των μερών, στα πλαίσια διαμεσολάβησης, που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά και την οποία διαχειρίστηκαν δύο πιστοποιημένοι δικηγόροι-διαμεσολαβητές.

Παρά το σύνθετο της υπόθεσης και τις αρχικές εξαιρετικά αντικρουόμενες απόψεις των μερών, μέσω της διαμεσολάβησης επιτεύχθηκε αυτό, που στην αρχή της διαδικασίας φαίνονταν εξαιρετικά δύσκολο, να συμφωνήσουν δηλαδή και οι δύο πλευρές σε μια κοινή αποδεκτή συμφωνία. Επίσης, δύο εταιρίες που είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν και η σχέση τους είχε διαταραχθεί, κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται πιθανή εκ νέου συνεργασία τους.

H διαμεσολάβηση και η δια βίου εκπαίδευση σε αυτήν και στις τεχνικές των διαπραγματεύσεων έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει τον τρόπο, που γενικά ένας δικηγόρος λειτουργεί, βελτιώνοντας κατά πολύ την ποιότητα των παρεχόμενων εκ μέρους του υπηρεσιών. Επίσης, τα παραπάνω συντελούν στο να ανταποκριθεί ο σύγχρονος δικηγόρος στις ανάγκες του εντολέα-πελάτη του, όταν η διατήρηση των σχέσεων με την άλλη πλευρά ή η σύντομη επίλυση της διαφοράς αποτελούν κρίσιμους παράγοντες της διαφοράς. Για αυτό εξάλλου, η διαμεσολάβηση διεθνώς θεωρείται ως ένα πετυχημένο μοντέλο εξωδικαστικής διευθέτησης διαφορών, που λειτουργεί όχι μόνο παράλληλα αλλά και σε αγαστή συνεργασία με το δικαστικό σύστημα.
Ως εξωδικαστική μορφή επίλυσης διαφορών, έρχεται να αλλάξει την παγιωμένη εδώ και δεκαετίας αντίληψη ότι για κάθε αντιδικία αρμόδια είναι τα δικαστήρια. Η ίδια δε Ευρωπαϊκή Ένωση βέβαια ρητά αναφέρει στη σχετική Οδηγία για τη διαμεσολάβηση ότι σκοπός είναι ο «ισόρροπος χαρακτήρας της διαμεσολάβησης έναντι της δικαστικής επίλυσης διαφορών». Αυτός είναι λοιπόν ο σκοπός και αυτό είναι το μέλλον, προς όφελος των πολλών, δικηγόρων και πολιτών. Ως εκ τούτου, οι όποιες αντιδράσεις των λίγων, απλά καθυστερούν τα μελλούμενα, δεν μπορούν να τα ανατρέψουν.

Ας πιστέψουμε στη διαμεσολάβηση και ας τη διδαχτούμε. Είναι βέβαιο, πως μόνο θετική υπεραξία έχει να προσφέρει στο πολύπαθο νομικό μας κόσμο.

 

Δημήτρης Θεοχάρης

Δικηγόρος, L.L.M., Δρ. Νομικής

Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών,

Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΠΑ (e-learning)

Ηarvard University, PON Accredited.

www.tlc-lawfirm.gr

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.diamesolavisi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=244:2015-02-18-10-16-24&catid=1:latest-news&Itemid=73