Το ΙοΤ στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

15 Φεβρουαρίου 2023 | Άρθρα & Συνεντεύξεις

Της Δρος Μαρίας Μποζούδη, Senior Advisor, Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ, στη Ναυτεμπορική

Ο πολλαπλασιασμός των συσκευών και αντικειμένων που εντάσσονται στο ψηφιακό οικοσύστημα κάθε επιχείρησης αυξάνει την ανάγκη για την απρόσκοπτη και ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους. Το πλέγμα επικοινωνίας που τις διασυνδέει συνιστά Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – ΙοΤ), βασίζεται σε τεχνολογίες συνδεσιμότητας, και στηρίζεται από εξειδικευμένες εφαρμογές συλλογής, διασύνδεσης, αποστολής και επεξεργασίας δεδομένων, που αξιοποιούνται για σκοπούς ενημέρωσης, πρόβλεψης και λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων. Παράγονται έτσι σημαντικές ωφέλειες, όπως βελτιστοποιημένη χρήση πόρων και εξοπλισμού, μείωση λειτουργικού κόστους, βελτίωση περιβαλλοντικών επιδόσεων, και ταχύτερη επίτευξη πιστοποιήσεων.

Όσο εξεζητημένες κι αν ακούγονται, οι εφαρμογές ΙοΤ είναι ήδη κοινές – ακόμα και σε ΜμΕ – και χρησιμοποιούνται οπουδήποτε απαιτείται κάποια μορφή συλλογής και ανάλυσης δεδομένων. Για παράδειγμα, στο χώρο του marketing βελτιώνουν την κατανόηση των αναγκών πελατών μέχρι και 63%. Μέσα από έξυπνους αισθητήρες, κάμερες, ενεργοποιητές και wearable συσκευές, το ΙοΤ εξυπηρετεί την απομακρυσμένη παρακολούθηση συστημάτων, τη διάγνωση προβλημάτων, αλλά και τον εντοπισμό λύσεων, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο. Η συλλογή δεδομένων θερμοκρασίας, φωτισμού, ηχορύπανσης, κατανάλωσης ενέργειας και ποιότητας αέρα, διευκολύνει την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων και την αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος. Ο ίδιος εξοπλισμός έχει τη δυνατότητα υποστήριξης της χρήσης drones επιτήρησης στη βιομηχανία, της διαχείρισης δικτύων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, της τήρησης προδιαγραφών και πρωτοκόλλων ποιότητας, κα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, στη χώρα μας 3 στις 10 μεσαίες επιχειρήσεις και 2 στις 10 μικρές ήδη χρησιμοποιούν κάποια λύση ΙοΤ. Προκειμένου να καρπωθούν περισσότερες ωφέλειες, οι Ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντάξουν εφαρμογές ΙοΤ στις διαδικασίες και λειτουργίες τους με γοργότερο βηματισμό, όπως συμβαίνει ήδη στην Αυστρία και τη Ρουμανία, όπου η διείσδυση ΙοΤ αγγίζει επίπεδα άνω του 60% στις μεσαίες επιχειρήσεις. Αναγκαία προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι η καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη των εφαρμογών ΙοΤ, καθώς και η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και δικτύων.

Στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων για την πρακτική αξιοποίηση των τεχνολογιών ΙοΤ, η επόμενη συνάντηση της σειράς εξειδικευμένων συζητήσεων “Industry 4.0 Roundtables” του ΣΕΒ θα επικεντρωθεί στους τρόπους που το Διαδίκτυο των Πραγμάτων συμβάλει στην αποδοτικότητα των ροών παραγωγής και διαδικασιών διοίκησης, τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κα.

Το 4ο Roundtable I4.0 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου μεταξύ 15:00 – 16:30 στα γραφεία του ΣΕΒ, Ξενοφώντος 5, με τίτλο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Internet of Things: Πρακτικές εφαρμογές με ορίζοντα ένα ζωντανό οικοσύστημα ΙοΤ». Περισσότερες πληροφορίες: ΣΕΒ, Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, T. 2115006165, E: industrial@sev.org.gr

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ