Wealthyhood: Πλώρη για Ελλάδα βάζει η startup που μας μαθαίνει να επενδύουμε απλά και αποδοτικά

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wealthyhood: Πλώρη για Ελλάδα βάζει η startup που μας μαθαίνει να επενδύουμε απλά και αποδοτικά
wealthyhood
O Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης CEO και συνιδρυτής της Wealthyhood μιλά στο insider.gr για τα σχέδια της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε για να εξορθολογίσει τις επενδύσεις για τους αρχάριους επενδυτές.

Εντατικά μαθήματα επενδυτικής κουλτούρας σε αρχάριους και μη, που δεν αρκούνται σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς, θα προσφέρει προσεχώς και στους Έλληνες χρήστες η Wealthyhood, η νεοφυής επιχείρηση που ίδρυσαν το 2020 στο Λονδίνο, οι Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης και Κωνσταντίνος Φαλιάγκας.

Δεδομένου ότι σήμερα μόλις το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει πρόσβαση σε διαχειριστές περιουσίας και συμβούλους που αναλαμβάνουν να πολλαπλασιάσουν τα χρήματά τους, ενώ το υπόλοιπο 99% σε ΗΠΑ και Ευρώπη στρέφεται σε trading apps χωρίς να έχει εντρυφήσει στον κόσμο των επενδύσεων με αποτέλεσμα να χάνει μεγάλο μέρος των χρημάτων του, οι δύο ιδρυτές αποφάσισαν να χτίσουν ένα εργαλείο που θα κάνει προσβάσιμες αλλά και εύκολα διαχειρίσιμες τις επενδύσεις.

«Στόχος μας δεν είναι τόσο να εκδημοκρατήσουμε τις επενδύσεις αλλά να τις εξορθολογίσουμε, να δείξουμε δηλαδή στον κόσμο τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να επενδύει εύκολα και προσεκτικά» αναφέρει στο insider.gr o CEO και συνιδρυτής της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης. Όπως εξηγεί, σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του «γρήγορου πλουτισμού», η Wealthyhood παίρνει τον νέο επενδυτή από το χέρι και τον καθοδηγεί στο πώς να επενδύει τα χρήματά του ορθολογικά και με ελάχιστο κόστος. «Το focus μας είναι στους αρχάριους επενδυτές γι' αυτό και το βασικό μας πλάνο ξεκινά από ένα πολύ μικρό ποσό της τάξης των 10 ευρώ» προσθέτει εξηγώντας ότι η ιδέα για την επενδυτική λύση που προσφέρει η Wealthyhood προέκυψε από την ανάγκη των ίδιων των μικροεπενδυτών.

«Η ιδέα όταν ξεκινήσαμε στο Λονδίνο πριν από δύο χρόνια, ήταν να δώσουμε πρόσβαση σε διαφορετικά επενδυτικά προϊόντα σε ένα κοινό που δεν είχε για παράδειγμα μισό εκατομμύριο να επενδύσει. Είπαμε λοιπόν να φτιάξουμε μια επενδυτική πλατφόρμα που κάνει αυτό ακριβώς και να την προωθήσαμε λέγοντας στους δυνητικούς μας πελάτες ότι από το απόθεμά σας, πρέπει να επενδύετε ένα ποσοστό της τάξης του 20% σε private assets. Καθώς όμως το λέγαμε αυτό, όλος ο κόσμος μας έκανε μια και μόνο ερώτηση: “Ωραία και με το υπόλοιπο 80% τι να κάνω;“. Η δική μας απάντηση αρχικά τους κατεύθυνε στο να φτιάξουν ένα portfolio με μετοχές, παράγωγα, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα. Όσο όμως νομίζαμε ότι όλοι γνωρίζουν από αυτά, τόσο διαπιστώναμε ότι ίσχυε ακριβώς το αντίθετο, ότι δεν υπήρχαν οι βασικές γνώσεις του πώς να επενδύει κανείς. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθά τον κόσμο να φτιάξει το portfolio του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ειδοποιός διαφορά της Weatlhyhood με τα λοιπά trading apps είναι η σχετική ασφάλεια των επενδύσεων. «Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική στην όλη διαδικασία. Ο εκδημοκρατισμός των επενδύσεων μέσω των διαφόρων trading apps έχει έρθει τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε αυτές τις πλατφόρμες όμως υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα, ο χρήστης δεν είχε κάποιον προσωπικό επενδυτικό σύμβουλο με αποτέλεσμα να ανοίγει την εφαρμογή και να βλέπει 10.000 μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και να μην έχει ιδέα τι να κάνει με αυτά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που βάσει στατιστικών, το 80% των αρχάριων επενδυτών μέσω trading apps χάνουν τα λεφτά τους μέσα στον πρώτο χρόνο».

Το επενδυτικό εργαλείο της Wealthyhood, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω web τους τελευταίους 9 μήνες στο Λονδίνο, έχουν εμπιστευθεί μέχρι σήμερα περί τους 10.000 χρήστες. Με την εφαρμογή που ετοιμάζεται να λανσάρει η εταιρεία βέβαια αλλά και με την επέκταση που προγραμματίζει στην Ευρώπη, οι χρήστες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν αισθητά, αφού η εμπειρία αναβαθμίζεται. «Αυτή την περίοδο λανσάρουμε την εφαρμογή και στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε επεκταθεί και στην Ευρώπη» επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το πότε θα λάβει το πράσινο φως από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Αποφασίσαμε να κάνουμε την επέκταση στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας με στόχο να ενισχύσουμε και την εγχώρια αγορά. Μέχρι σήμερα η όλη διαδικασία μας έχει εκπλήξει ευχάριστα. Παρότι βέβαια η αδειοδότηση συνεπάγεται την δυνατότητα χρήσης σε όλες της χώρες της ΕΕ, η στόχευσή μας θα είναι αρχικά στις αγορές του Νότου» όπως επισημαίνει.

«Η αρχή θα γίνει με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Κύπρο. Εστιάζουμε στις χώρες του Νότου καθώς έχουν εντελώς διαφορετική επενδυτική κουλτούρα σε σχέση με βόρειες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κλπ. Σε αυτές τις αγορές δηλαδή, η στόχευσή μας είναι διττή. Αρχικά να υπογραμμίσουμε στους χρήστες την ανάγκη να επενδύσουν και στη συνέχεια να τους δείξουμε ότι υπάρχει και σχετικά ασφαλής τρόπος να το κάνουν. Γιατί εξίσου κρίσιμο είναι και το ερώτημα “ποια είναι η εναλλακτική μου σήμερα“. Έστω ότι έχω κάποια χρήματα, τι με συμφέρει; α τα βάλω στην τράπεζα ή να τα επενδύσω. Με μια μέση επένδυση της τάξης των 100-150 ευρώ το μήνα θα έχω τα επόμενα τριάντα χρόνια 50.000 ευρώ στην τράπεζα, ενώ μπορώ να έχω 250.000 ευρώ αν τα επενδύσω μακροπρόθεσμα. Το μυστικό των επενδύσεων είναι η συνέπεια και η κατάλληλη νοοτροπία και όχι το αρχικό κεφάλαιο».

Όσο για την ασφάλεια και το ρίσκο που περιλαμβάνουν οι εν λόγω επενδύσεις, ο κ. Χριστοδουλάκης εξηγεί ότι είναι όσο ακριβώς επιθυμεί ο εκάστοτε επενδυτής. «Το πώς θα φτιάξει κάποιος το portfolio του είναι δική του υπόθεση. Εμείς απλά μέσω ενός εκτενούς ερωτηματολογίου τον βοηθάμε στην όλη διαδικασία και τον ενημερώνουμε για το ρίσκο. Για παράδειγμα το ρίσκο των σταθερών επενδύσεων μπορεί να ανέρχεται μόλις στο 3% - 4% . Ωστόσο αν κάποιος θέλει μεγαλύτερες αποδόσεις θα πρέπει να το αυξήσει. Σε κάθε περίπτωση όμως θα γνωρίζει πόσο είναι». Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό εργαλείο της Wealthyhood δεν έχει προμήθειες και η εταιρεία χρεώνει 1 ευρώ το μήνα οποιονδήποτε επενδύει, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και πιο προηγμένα επενδυτικά μοντέλα στα οποία η συνδρομή αυξάνει.

Πέρα από την επέκταση σε νέες αγορές τα πλάνα της Wealthyhood περιλαμβάνουν κι έναν νέο γύρο χρηματοδότησης (seed) τον οποίο θα τρέξει το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σημειωτέον ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα τον πρώτο pre-seed γύρο της, του γύρου ηγήθηκαν οι Genesis Ventures, ένα καινούριο VC εστιασμένο στο early stage, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί angel investors. Η συνολική χρηματοδότηση που έχει λάβει η εταιρεία μέχρι σήμερα φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια κινεζική startup απειλεί τα σχέδια Μπράνσον, Μασκ, Μπέζος στο διάστημα

ΣΕΒ: Καταξιωμένες startups παρουσίασαν καινοτόμες τεχνολογίες και Λύσεις Logistics & Supply Chain Management

Γ. Τσακίρης: Το ελληνικό οικοσύστημα startup συνεχίζει να βρίσκει δρόμους χρηματοδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider